×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

kenniscentrum-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Wanneer is mediation een goed alternatief?

Heb je een conflict met je werkgever, werknemer, zakenpartner de overheid of in de privésfeer? In plaats van naar de rechter te stappen, kan mediation misschien wel een goed alternatief zijn.

Door mediation samen tot een oplossing komen

Op welk vlak een mediator of een conflictbemiddeling wordt ingezet, kan verschillen. Vaak zijn mediators in verschillende onderwerpen gespecialiseerd. Het doel is om in ieder geval tussen twee of meerdere partijen een soort van eenheid te krijgen, zelfs als het hoog oploopt. De mediator is er niet om beslissingen te nemen. Het is juist de bedoeling dat de strijdende partijen samen tot een overeenkomst komen.

Mediation is niet geschikt als een conflict te ver is geëscaleerd en/of als betrokkenen elkaar niet meer willen spreken. Ook is mediation niet geschikt als er een juridische procedure loopt of als er strafbare feiten gepleegd zijn. Als er wettelijke regelingen moeten worden opgevolgd, is mediation evenmin geschikt.

Mediation kent meerdere methodes

Bij evaluatieve mediation wordt gewerkt aan een snelle oplossing, waarbij er niet al te veel stil wordt gestaan bij eventuele emoties. Dit in tegenstelling tot de transformatieve methode waarbij gedrag, emoties en taal centraal staan. De faciliterende methode gaat uit van de toekomst, zonder waarheidsbevinding. Bij narratieve conflictbemiddeling staat de beleving centraal. Hier wordt een soort van nieuwe gezamenlijke werkelijkheid gecreëerd voor alle partijen, waardoor de kans groot is dat het conflict zal doven.

Specialisaties in mediation

Binnen het vakgebied mediation zijn mediators doorgaans gespecialiseerd in arbeidsmediation (conflicten werkgever/werknemer), familiemediation (conflicten in de privésfeer), zakelijke mediation (conflicten tussen zakenpartners en bestuurders), peer mediation (onderwijs) en bestuurlijke mediation tussen overheden en burgers. Bij groepsmediation worden conflicten in een groter verband aangepakt. Bijvoorbeeld binnen een bedrijf met meerdere collega’s of partners.

Beroepsorganisatie MfN

Sinds 1993 zet de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) zich in voor de professionalisering van het mediationberoep. Deze beroepsorganisatie zorgt onder andere voor kwaliteitsborging en -verbetering. Het MfN-register is hét Nederlandse kwaliteitsregister van mediators. De Raad voor Rechtsbijstand en de Raad voor de Rechtspraak werken uitsluitend met MfN-registermediators.