Hoe houd ik grip op de juridische kosten?
De uurtarieven, meer in het bijzonder die van de advocaten, zijn een veelbesproken thema. Gelukkig zijn er genoeg manieren om de juridische kosten beheersbaar te houden. Het is daarbij belangrijk om vooraf de kosten zo goed mogelijk te inventariseren. Daarnaast zijn er alternatieven voor het klassieke 'uurtje factuurtje model'. Hieronder een aantal tips.
Uurtarief
De meeste juristen werken met een vast uurtarief. Het is belangrijk om vooraf expliciet te vragen naar het uurtarief, aangezien deze niet altijd op de website is terug te vinden. Houd er ook rekening mee dat uurtarieven kunnen verschillen per zaak, afhankelijk van de complexheid en de jurist die wordt ingezet. Daarnaast is het belangrijk om te vragen naar eventuele toeslagen. Veel advocatenkantoren hanteren een zogenaamde kantooropslag van 5 à 6 procent op het gedeclareerde honorarium. Een andere belangrijke component is natuurlijk het aantal uren die de jurist verwacht te gaan besteden. Voor de meeste zaken geldt dat een jurist een goede urenschatting moet kunnen afgeven. Daarnaast is het belangrijk om afspraken te maken over het tussentijds communiceren van het aantal uren.
Vast bedrag
De vaste prijsafspraken winnen gestaag terrein. Momenteel zijn het vooral de grote bedrijven die meer zekerheid eisen over de rekening, maar het ligt in de lijn der verwachting dat deze trend zich snel zal uitbreiden naar kleine bedrijven en particulieren. Een variant op het vaste bedrag die al langer bestaat, is het jaarcontract. Dit kan bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor bedrijven die periodiek juridische diensten afnemen. Bij particulieren vinden we dit model min of meer terug in de later te bespreken rechtsbijstandsverzekering.
Kosteloos?
Er zijn ook juridische zaken waarbij de rechtzoekende geen juridische kosten heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan verzekeringskwesties waar kosten worden doorbelast aan de verzekeraar. Bij
incassozaken is het gebruikelijk dat er (bijna) geen juridische kosten zijn voor de partij die de zaak aanlevert. En bij
ontslagzaken is het niet ongebruikelijk dat de werkgever de juridische bijstand van de werknemer voor zijn rekening neemt. Ook bij
verkeersboetes is er vaak spraak van 'gratis' juridische hulp.
Rechtsbijstand
Als je niet in staat bent om rechtshulp te betalen, dan kun je rechtsbijstand aanvragen. Mensen die geen of onvoldoende middelen hebben om zelf een jurist in de arm te nemen, worden via deze regeling financieel bijgestaan. Je komt hier in de regel alleen voor in aanmerking bij nijpende kwesties. Bekijk voor meer informatie de website van de Raad voor de Rechtsbijstand.
Rechtsbijstandverzekering
Wie zekerheid zoekt, kan een rechtsbijstandverzekering overwegen. Het is wel belangrijk om een aantal zaken goed te checken bij deze prijzige verzekeringen. Rechtbijstandsverzekeraars kunnen streng kunnen wanneer er een beroep op wordt gedaan. Vragen die je vooraf kunt stellen: voor welke juridische geschillen kan ik een jurist inschaken? Gelden er maximumbedragen? Is er keuzevrijheid bij het inschakelen van een jurist. Voor meer informatie hierover kun je website als de Consumentenbond of Radar checken.