×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Werknemer toont extreem wangedrag, maar ontslag kost tonnen

04-04-2024

Een nieuwe werknemer van Steenland Chocolade was vanaf dag één continu ziek en vertoonde wangedrag. Het bedrijf wilde hem daarom kwijt en eiste dat hij een deel van zijn salaris ter waarde van 257.000 euro zou terugbetalen. Maar de rechter zag dat anders: Steenland moest hem een vergoeding van 266.000 euro betalen.

Ziekte, wangedrag en buitenproportioneel salaris

De werknemer (60) kwam in 2019 voor onbepaalde tijd in dienst bij Steenland. Hij zou als ‘spin in het web’ een belangrijke functie vervullen. Hij meldde zich meteen de eerste dag al ziek. Achteraf bleek dat hij tijdens zijn sollicitatie feiten verzwegen had over zijn gezondheid. Zestien maanden lang – tot december 2023 – kon hij niet werken. Na zijn herstel vertoonde de werknemer wangedrag. Medewerkers voelden zich onprettig bij hem. Hij kleineerde bijvoorbeeld een vrouwelijke collega met de woorden: ‘Godverdomme wat zie je er dik uit, let op jezelf.’ Tegen een hooggeplaatste functionaris zei hij: ‘Wat kom je hier zoeken, ik zorg ervoor dat je terug vertrekt naar jouw land.’ 

De werknemer kreeg op het laatst een maandsalaris van ruim 10.000 euro, een ‘buitenproportioneel hoog’ bedrag waarover de huidige directie zich verbaasde. Voor Steenland voldoende redenen om afscheid te nemen van de man, betoogde de werkgever voor de kantonrechter.

Werkgever wordt nalatigheid verweten

Volgens de raadsman van de werknemer raakte de werknemer arbeidsongeschikt nadat hij Long COVID kreeg. Maar vanaf 1 februari dit jaar kon hij weer volledig werken. Puur op basis van onderbuikgevoelens zette Steenland ‘de bijl in de wortel’ van zijn contract. Steenland koos ervoor om de werknemer, die veel moeite deed om terug te keren, niet meer in te willen zetten. “De werknemer functioneerde naar behoren. Zijn beoordeling was gemiddeld genomen goed. Het enige wat hem verweten kon worden, is dat hij door ziekte vaak afwezig was. Voor zover dat nodig was, heeft het chocoladebedrijf niets gedaan om de onderlinge verhoudingen te verbeteren”, aldus zijn advocaat.