×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Schakel altijd een juridisch expert in bij ontslag

29-10-2021

Veel Nederlanders weten niet waar ze recht op hebben bij ontslag en dat er veel te onderhandelen valt. Dat blijkt uit onderzoek van rechtsbijstandsverzekeraar ARAG op basis van onderzoek onder ruim 2000 deelnemers. Lees in dit artikel waar je als werknemer bij ontslag in het bijzonder op moet letten. 

Werknemers niet goed op de hoogte

Uit het ARAG-onderzoek blijkt dat werknemers niet goed op de hoogte zijn van hun rechten bij ontslag. Zo blijkt 30 procent met een betaalde baan niet op de hoogte zijn van de transitievergoeding. Ook kent 13 procent de ontslagregels in de eigen arbeidsovereenkomst niet. En ruim een kwart van de ondervraagden blijkt nooit juridische hulp in te schakelen. Een gemiste kans, want werknemers zijn in Nederland bijzonder goed beschermd. En dan te bedenken dat juridische hulp vaak gratis verkregen als uitkomst van de onderhandeling. Bijvoorbeeld als een dienstverband met wederzijds goedvinden wordt beëindigd in de vorm van een vaststellingsovereenkomst. In het beëindigingsvoorstel wordt vaak een budget opgenomen voor een jurist. Verder is er volop ruimte om te onderhandelen over de uitbetaling van het loon, het vakantiegeld en de overuren.  

Recht op transitievergoeding en WW

Bijna iedereen in Nederland - je dient achttien jaar of ouder te zijn - met een betaalde baan heeft bij ontslag recht op een transitievergoeding. Hetzelfde geldt voor tijdelijke contracten.En ook werknemers die in hun proeftijd worden ontslagen hebben recht op transitievergoeding.  Voor de transitievergoeding, bedoeld om de transitie van werk naar werk gemakkelijker te maken, bouw je een derde maandsalaris per dienstjaar op. Naast de transitievergoeding heb je in Nederland bij het verlies van je baan ook recht op een WW-uitkering. Afhankelijk van de duur van je arbeidsverleden heb je bij ontslag minimaal 3 maanden tot maximaal 2 jaar recht op een WW-uitkering. Dit geldt bij een vast contract, een tijdelijk contract, flexcontract (uitzend- of nulurencontract) of tijdens ontslag in je proeftijd.