×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Manager Lidl op staande voet ontslagen na nuttigen alcohol op winkelvloer

04-05-2024

Een manager van supermarktketen Lidl is op staande voet ontslagen. Dit omdat er alcohol geschonken werd op de oudejaarsbijeenkomst die hij had georganiseerd voor zijn personeel. Alcohol drinken in de winkel is verboden voor personeel, met ontslag als zwaarste straf. 

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

De manager organiseerde de borrel op 30 december vorig jaar in de kantine van de supermarkt. Toen hem door een rayonmanager werd verteld dat er geen alcohol geschonken mocht worden, reageerde hij daarop met de mededeling dat personeel het dan zelf uit de winkel zou kunnen halen. 

Toen een andere rayonmanager hem na de oudejaarsborrel vroeg of er toch alcohol was gedronken, bevestigde hij dat. Dat het niet mocht, wist hij ook. "Ik was op de hoogte dat er niet gedronken mocht worden", zei hij volgens de verklaring van de collega. 

Een drankje nuttigen hoort er gewoon bij

De manager is niet alleen door meerdere leidinggevenden gewaarschuwd. Het staat ook vermeld in zijn arbeidsovereenkomst en wordt ook beschreven in het handboek voor personeel. Daar staat duidelijk als regel dat alcohol- of drugsgebruik tijdens werktijd in het bedrijfspand verboden is en dat dit een dringende reden is voor ontslag op staande voet.

Dat hij het toch liet gebeuren, was omdat 'het er gewoon bij hoort dat er een drankje genuttigd wordt', is te lezen in het vonnis van de zaak. Op de vraag of hij zelf ook had gedronken, antwoordde hij bevestigend. 

Ontslag zonder vergoeding 

Het verweer van de manager tijdens de rechtszitting dat het allemaal niet zo was gegaan, was tevergeefs. Volgens de rechter gaven de verklaringen van vier collega’s een betrouwbaar beeld. Daar komt nog bovenop dat de drank die werd gedronken, uit de winkel zelf kwam. En volgens Lidl zijn ze niet goed afgerekend. De flessen Riesling, Hugo en Spumante on ice staan niet op de lijst van personeelsaankopen, wat wel had gemoeten. Waarom dat niet is gebeurd, kon de man niet uitleggen. 

Volgens de rechter was het ontslag op staande voet dan ook terecht. Zijn eis voor een ontslagvergoeding van 41.000 euro werd niet gehonoreerd. Zijn verweer dat hij nog jong is en altijd goed functioneerde, zette geen zoden aan de dijk. Ook zijn betoog dat hij al voldoende was gestraft, kreeg geen gehoor van de rechter.