×

Wilt u zich ook aanmelden voor onze website?

Aanmelden

Wilt u contact opnemen met ons?

Contact

blog-item

Juristen Kiezen

Vind de juiste jurist of advocaat

Jurist voor verkeersboete inschakelen loont

30-11-2021

Jaarlijks worden in Nederland miljoenen verkeersboetes uitgeschreven. Maar deze blijken lang niet altijd terecht dan wel goed onderbouwd te zijn. Daarnaast gaan de tarieven voor veel verkeersboetes in 2022 flink omhoog. Dan is het goed om te weten dat het aanvechten van een verkeersboete met een jurist vaak loont. 



Cijfers

In 2020 werden bijna 7,8 miljoen verkeersboetes uitgeschreven in Nederland. Die zijn op te delen in een aantal categorieën, zoals parkeerboetes, snelheidsboetes, het niet stoppen voor rood licht, het niet dragen van een veiligheidsgordel en bellen in het verkeer. In Nederland krijg je voor fout parkeren een boete van 95 euro. Wie door rood rijdt betaalt 250 euro. Een automobilist die in de bebouwde kom 16 en 20 kilometer per uur te hard rijdt, betaalt 35 euro (in 2022: 70 euro). Wie een boete krijgt voor bellen in het verkeer betaalt 250 euro (in 2022: 350 euro). Het niet dragen van een veiligheidsgordel kost in Nederland 150 euro. Geen misselijke bedragen, zeker ook als je het afzet tegen ons buurland Duitsland. Wie daar bijvoorbeeld geen veiligheidsgordel draagt betaalt 30 euro en het negeren van een rood stoplicht 90 euro. 

Kansrijke zaken

Dat het aanvechten van verkeersboetes loont, weet ook jurist Nick Voorbach uit Zoetermeer. Van de duizenden boetes die hij aanvecht voor zijn cliënten wint hij er een kwart. Als voorbeeld van een succesverhaal vertelt hij tegenover Omroep West over een vader die zijn zoon naar het ziekenhuis moest brengen en daarbij drie boetes verzamelde. De officier van justitie vond de omstandigheden niet bijzonder genoeg. Daarop werd Voorbach ingeschakeld die de rechter wel wist te overtuigen. Naast bijzondere omstandigheden liggen er volgens Voorbach bovengemiddeld veel kansen in situaties dat een agent of boa maatwerk moet leveren. Denk dan aan het verkeerd uitleggen van een verkeersbord waardoor een boete achteraf onrechtmatig blijkt te zijn.

Tips

Om succesvol verkeersboetes aan te vechten zijn verschillende tips te geven. In de eerste plaats is het belangrijk om de onderbouwing zo gedetailleerd mogelijk te doen. Draag bijvoorbeeld in het bezwaar zelf getuigen en alternatief bewijsmateriaal aan. Daarop aansluitend is het belangrijk om zelf recherche te doen. Dat wil zeggen: ga op locatie kijken. Staat er daadwerkelijk een bord dat zegt dat je niet mag parkeren en is dit bord goed zichtbaar? Volg verder altijd goed de procedures. Zoals het tijdig in beroep gaan en het betalen van de boete voorafgaand aan het bezwaar bij de rechtbank. Verder is het goed om te weten dat het gehele bezwaarproces lang kan duren.  Vasthoudendheid en geduld maar natuurlijk ook kennis van zaken zijn een must. En daarom kun je bij meer ingewikkelde of tijdrovende zaken maar het beste een jurist voor verkeersboetes inschakelen. Daar komt bij dat de klant voor deze juridische ondersteuning vaak niets betaalt. 

Procedure

Voor wie zelf bezwaar wil aantekenen, de procedure in vogelvlucht. Je kunt schriftelijk in beroep gaan tegen een verkeersboete door een bezwaarschrift te sturen naar het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). In deze (online) brief worden o.m. vermeld: naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geboorteplaats, een kopie van de boete of proces verbaal en de reden waarom je het niet eens bent met je bekeuring (bij voorkeur met bewijsmateriaal). Dit bezwaarschrift moet binnen 6 weken na ontvangst van de boete zijn opgestuurd via het CJIB. De boete hoeft nog niet betaald te worden. Je kunt in beroep gaan bij de kantonrechter als de officier van justitie besluit dat de boete betaald moet worden. Daarvoor heb je opnieuw 6 weken de tijd. De boete en administratiekosten moeten wel betaald worden voordat het beroepsschrift in behandeling wordt genomen. Bij afwijzing van de kantonrechter heb je wederom 6 weken de tijd om in beroep te gaan bij het Hof Arnhem-Leeuwarden.