Laatste blog items
28-06-2024 - Ontslag – én tienduizenden euro’s vergoeding – voor man die zijn baas uitscheldt
04-05-2024 - Manager Lidl op staande voet ontslagen na nuttigen alcohol op winkelvloer
11-04-2024 - Goed nieuws voor particulieren: nieuwe regels voor incassobureaus
04-04-2024 - Werknemer toont extreem wangedrag, maar ontslag kost tonnen
25-04-2023 - Waarom je een arbeidsjurist moet inschakelen bij ontslag
31-03-2023 - Advocaten starten steeds vaker een advieskantoor
26-05-2022 - Steeds meer mensen kiezen voor een levenstestament
20-05-2022 - Steeds meer samenwonenden krijgen problemen wanneer zij uit elkaar gaan
12-04-2022 - Een aanzienlijk deel van de notarissen voldoet niet aan de wettelijke verplichtingen
15-02-2022 - Vaker juridische conflicten tussen ouders en scholen
29-12-2021 - Ontslag tijdens re-integratietraject, wat zijn je rechten?
30-11-2021 - Jurist voor verkeersboete inschakelen loont
29-10-2021 - Schakel altijd een juridisch expert in bij ontslag
23-09-2021 - 6 tips: Zo vind jij de juiste advocaat
18-06-2021 - Onterving neemt toe
14-05-2021 - Rechtenstudies en perspectief voor juristen wereldwijd vergeleken
14-04-2021 - Jonge juristen hebben niets te klagen
13-03-2021 - Juridische vacatures op hoogste niveau sinds begin coronacrisis
17-05-2019 - Zorgverzekeraar sleept klant voor rechter om 14 cent
20-04-2018 - Ruzie onder deurwaarders
23-09-2021
De juiste advocaat zoeken is voor de meeste mensen geen alledaagse bezigheid. Gelukkig ook maar, want een advocaat heb je alleen nodig als je met een juridisch probleem te maken hebt. En dat gebeurt over het algemeen maar zelden in je leven. Helaas heb jij op dit moment wél te maken met een juridisch probleem. Je komt er zelf niet aan uit of bent betrokken bij een rechtszaak en hebt deskundig advies nodig. Kortom, je bent op zoek naar de juiste advocaat, maar hoe vind je die?
Het belangrijkst is natuurlijk dat de advocaat over genoeg kennis en ervaring beschikt om je te adviseren over jouw juridische probleem. Daarnaast is een persoonlijke klik ook van belang. Een goede advocaat die betrokken is bij jouw probleem, en die jou begrijpt, is wel zo prettig gedurende het hele proces.
Is een advocaat verplicht?
Voordat je op zoek gaat naar een advocaat, stel jezelf dan eerst de vraag of je in dit geval verplicht bent een advocaat in te schakelen. In sommige zaken is het verplicht je bij te laten staan door een advocaat, bijvoorbeeld bij familierechtelijke procedures, civiele procedures en bepaalde faillissements- en letselschadezaken. Bij andere zaken is een advocaat niet verplicht en kan ook een jurist ingeschakeld worden die geen advocaat is. In dit artikel gaan we er echter vanuit dat je specifiek een advocaat zoekt.
Tips voor het inschakelen van een advocaat
Er zijn zoveel advocaten dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. De juiste advocaat kiezen is niet eenvoudig. Waar let je op bij het kiezen van een goede advocaat? Wij geven je 5 tips die je kunnen helpen bij je zoektocht:
Kies een aantal advocaten uit en bel ze op of plan een videoconferentie in. Zo kun je toch op afstand iemand in de ogen aankijken, zodat je een beter beeld krijgt bij de persoon aan de andere kant van de lijn. Leg ze in het kort jouw situatie uit. Je merkt al snel of ze goed naar je luisteren en of je probleem serieus wordt genomen. Blijft het gesprek vrij algemeen of gaat hij of zij dieper in op jouw situatie? En worden de juiste vragen gesteld? Daaraan kun je al veel afleiden.
Er zijn verschillende rechtsgebieden waarin een advocaat zich kan specialiseren. Denk aan familierecht, arbeidsrecht, burenrecht en huurrecht. Een advocaat die zich met meerdere rechtsgebieden bezighoudt, is meestal voor jou niet de beste keus. Zij kennen niet altijd alle juridische haken en ogen voor jouw specifieke situatie. Houdt een advocaat zich bijvoorbeeld gedurende het jaar bezig met meerdere kinderalimentatiezaken? Dan kun je er vanuit gaan dat deze advocaat op de hoogte is van de constante wetswijzigingen en fiscale veranderingen. Grote kans dat deze advocaat jou op dit gebied goed kan begeleiden. Dit geldt zo ook voor de andere rechtsgebieden.
Uiteraard zijn de kosten van de advocaat een grote post die je meeneemt in je keuze. Maar stel de advocaten waarmee je in gesprek gaat bijvoorbeeld ook de vraag waarom je voor hen zou moeten kiezen. Elke advocaat zal hierop een totaal ander antwoord geven. Welk antwoord spreekt jou persoonlijk het meest aan en neem dat mee in je overweging. Een persoonlijke klik kan belangrijker zijn dan kiezen voor de goedkoopste advocaat.
Dit kan namelijk belangrijk zijn als jouw advocaat afwezig is door ziekte, vakantie of andere redenen. Als er meerdere advocaten op het kantoor werken, is de kans groot dat een ander de zaak kan overnemen. Is dat niet het geval en houdt de advocaat kantoor in zijn of haar eentje? Dan blijft jouw zaak liggen en gebeurt er op dat moment niets. Vraag daarnaast wie jouw zaak gaat behandelen. Is dat degene waarmee je het eerste gesprek hebt, of wordt het overgedragen aan een ander? Bespreek dit voordat je jouw opdracht verstrekt.
Hoe hebben andere cliënten het werk van de advocaat ervaren? Je leest dit terug in referenties van anderen. Wordt door de advocaat gezegd wat de cliënt wilt horen of is het advies ook realistisch? En hoe verliep de communicatie? Was de kosteninschatting vooraf globaal correct of werden er veel overuren geschreven? Cliënten die jou voorgingen zullen hierover hun eerlijke mening geven. Ook heb je wellicht vrienden of kennissen die eerder gebruik hebben gemaakt van een advocaat. Vraag eens rond in je netwerk voor betrouwbare adviezen. Voer ook bij deze aanbevelingen altijd zelf onderzoek uit. Wat bij jouw vriend of kennis past, hoeft niet automatisch een geschikte advocaat voor jou te zijn.
Om in te schatten wat de kwaliteit en ervaring van een advocaat is, kun je nagaan of hij of zij lid is van een beroepsvereniging. Bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Arbeidsrechtadvocaten (VAAN). Zij organiseren regelmatig opleidingen en studiebijeenkomsten. Je weet dan namelijk zeker dat de advocaat de gevraagde specialiteit of deskundigheid in huis heeft. Een advocaat krijgt pas een lidmaatschap wanneer hij of zij zichzelf actief blijft ontwikkelen in het vak en een bepaalde hoeveelheid aan ervaring heeft. Het geeft jou de garantie voor kwaliteit te kiezen. De keuze voor de juiste advocaat verhoogt de kans op succes! Kies voor degene met de juiste expertise en waarbij jij het vertrouwen hebt op een goede samenwerking.